Logo Drentse Hooglanden

Drentse Hooglanden

social twittersocial facebook

  • uitzicht-nov2013
  • paddestoelen-nov2013
  • mais-nov2013
  • wandel4d

Actief

sportief

Cultuur

theater blokje

Eten & slapen

genieten

Voor kinderen

Blokje Huug de Hooglander

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven in het kamp verteld. Het persoonlijke verhaal staat centraal: films, verhalen, voorwerpen en brieven geven een veelheid aan indrukken.

 

Museumdorp Orvelte is een van de mooiste dorpen in Drenthe en van Nederland (volgens lezers van de ANWB Kampioen staat Orvelte in de top vijf). De monumentale boerderijen, de goed onderhouden woningen, de statige bomen, mooie tuinen en straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer.

In dit weidse heidegebied (ten noorden van Hijken is een leuke speurtocht Speuren naar sporen voor kinderen in dit natuurgebied uitgezet. Verder lopen er diverse wandel- en fietsroutes door het gebied. Bijna dagelijks levert het vertrek en de binnenkomst van de schapen een prachtig schouwspel op. De herder gaat om 09.30 uur weg en komt rond 16.30 uur weer terug van het heideveld. Hier vind je meer informatie over het informatiecentrum en de schaapskooi van het Hijkerveld.

De Blinkerd bevindt zich op het hoogte punt van Drenthe. Vanaf hier heb je een prachtig weids uitzicht over de omgeving met een mooi contrast: aan de ene kan de industrie van Attero en aan de andere kant prachtige natuur. In het informatiecentrum De Blinkerd kun je je verdiepen in het ontstaan van het landschap rond de beek het Oude Diep.

Het bijzondere aan de vogelijkhut Diependal is dat de toegang via een ondergrondse gang gaat. Erg leuk en spannend voor de kids! Zo kom je midden in het gebied, zonder iets te verstoren. Vanuit de hut heb je mooi uitzicht over de vloeivelden. 's Zomers broedt hier onder andere de roodhalsfuut, maar je kan hier ook geoorde futen verwachten.

Sinds 2013 biedt Smilde een uniek prehistorische monument, namelijk de veenbrug. Deze constructie van voor de jaartelling is vergelijkbaar met hunebedden, Celtic Fields en grafheuvels. Die laatste drie bleven boven het maaiveld wél goed zichtbaar. Helaas niet de veenbruggen, die werden opgeslokt in het veen en met de turf of ontginning verdwenen, of uiteindelijk wegrotten zodra je ze blootlegt. Lees hier meer over de Veenbrug in Smilde.